Kynutý koláč s ovocnou náplní a oříškovou drobenkou

Zkuste tento sladký recept.  Dokonalou tečku nejen k nedělnímu obědu si připravíte jednoduše a rychle. Kynuté těsto jsme ovoněli pomeranči a do křupavé drobenky přidali oříšky. S náplní to je ještě jednodušší – díky vychytané receptuře během pečení krásně drží a nevytéká ven.

kynuty kolac s naplni a drobenkou

Suroviny:
•         300 g hladké mouky
60 g polohrubé mouky
150 ml mléka
100 g rozpuštěného másla a trochu navíc na vymazání plechu
80 g změklého másla
20 g droždí
80 g krystalového cukru
1 balení skořicového cukru – odpovídá 20 g
40 g mletých lískových ořechů
1 lžíce krupicového cukru
2 žloutky
1 pomeranč – nejlépe chemicky neošetřený
1 Ovocná směs na pečení Hamé
špetka soli
•         1 vejce na potření okrajů těsta

Droždí nadrobte do mísy, posypte lžící krupicového cukru a pomocí metly rozmíchejte do kašičky.
Potom přidejte všechny ostatní suroviny – vlažné mléko, hladkou mouku, zchladlé rozpuštěné máslo, žloutky a nastrouhanou kůru z pomeranče. Propracujte na vláčné hladké těsto.
Poprašte trochou mouky, přikryjte utěrkou a nechte hodinu kynout. Během kynutí těsto dvakrát promíchejte.
Zatímco těsto kyne, připravte si drobenku. Změklé máslo promněte s krystalovým cukrem, skořicovým cukrem, polohrubou moukou a mletými oříšky. Současně si dejte troubu předehřát na 175 stupňů.
Vykynuté těsto vytvarujeme rovnoměrně na plech vymazaný máslem. Potřete ovocnou směsí na pečení a posypte drobenkou. Okraje potřete rozšlehaným vejcem.
Pečte ve vyhřáté troubě 30-40 minut dozlatova.
TIP
Díky našemu triku s rozmíchaným droždím nebudete muset připravovat kvásek a usnadníte si práci. Množství těsta je ideální pro větší kulatou formu nebo klasický pekáč o rozměrech ca 25×35 cm

Vložit příspěvek

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *