Domácí chléb bez kvásku

Suroviny:
300 g chlebové mouky
700 g hladké mouky světlé + na následné zpracování (asi 100 g)
2 lžičky sušeného droždí NOLI
4 lžičky soli
1 lžička cukru
2 lžičky kmínu  – lze nahradit lněným či slunečnicovým semínkem, dle chuti ;o)
asi 700 ml teplé vody
1 lžíce olivového oleje

Postup:
Všechny sypké suroviny vložíme do robotu a promícháme. Postupně přidáváme vodu a olivový olej. Umícháme hodně tuhé těsto.
recept 1Těsto přendáme do větší mísy, přikryjeme a necháme kynout do druhého dne (12 až 20 hodin). Počítejte s tím, že těsto zdvoj až ztrojnásobí svůj objem.  Dlouhé kynutí navíc zajistí, že těsto lehce nakvasí.

Druhý den nakynulé těsto přendáme na pomoučený vál, několikrát (minimálně třikrát) přehneme, aby do sebe dostalo další  mouku a nelepilo se. Poté pořádně vyboucháme, abychom z něj dostali všechny vzduchové bubliny.

Vytvarujeme z těsta bochánek, který vrátíme do pomoučené mísy asi na ¾ hodiny kynout.
recept 2Po půlhodině kynutí vložíme prázdný litinový hrnec s poklicí do trouby (na střední polohu) a zapneme troubu na 250 stupňů.
Po nahřátí trouby (trvá asi 15 minut) vyjmeme z trouby hrnec (POZOR žhavé) a rychle do něj vložíme připravený chléb. Přikryjeme poklicí a vložíme do trouby. Teplotu snížíme na 200 stupňů a pečeme 30 minut.
Po 30 minutách sejmeme z hrnce poklici a dopékáme dalších 30 minut. To chlebu zajistí pěknou tmavou kůrku. Po upečení chléb vyjmeme z hrnce na mřížku a necháme vychladnout.
Pak už jen přeji Dobrou chuť! :-)

2

Recept do soutěže s Noli a laskavé svolení s publikací od Noozieho Miri, děkujeme!

Vložit příspěvek

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *